Kablosuz Modem gibi Wi-Fi bağlantılar sağlık açısından ciddi tehditler oluşturuyor






İngiliz "Independent" gazetesinde yer alan bir habere göre kablosuz internet (Wi-Fi) bağlantıları yüzünden şehirlerin üzerinde manyetik bulutlar meydana geliyor. Doğal manyetik alandan 1 milyar kat daha güçlü olan bu dalgalar beyin hücrelerini öldürme, sinir sistemi rahatsızlıkları hatta kanserojen etki gibi pek çok soruna yol açabiliyor. . .

Bilim Adamları özellikle bebeklerin ve çocukların risk altında olduğuna dikkat çekiyor. Evde yapılan bağlantıların da ciddi bir tehdit oluşturacağı belirtiliyor. İngiltere'de Başbakan Tony Blair'den bu konu hakkında çalışma yapması istenirken, Avrupa ülkesi Avusturya okullarda kablosuz ağ bağlantılarına tamamen yasak getirdi.

Bu habere bir yorum da Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer'den geldi. Murat Tuncer, yeni ürünler her ne kadar manyetik açıdan korunmalı olsa da cep telefonu ve bilgisayara mesafeli yaklaşmanın gerektiğini belirtti. Tuncer, özellikle çocukların cep telefonlarıyla buluşmasını engelleme konusunda aileleri ciddi şekilde uyardı.

Cenk Yapıcı
CHIP Online

08 Mayıs 2007

13 Yorum:

Adsız dedi ki...

Evet isveçte falanda yasaklandı ne kadar kablosuz alet o kadar zarar işte cep telefonu, telsiz telefon, wi-fi ,bluetooth, kablosuz görüntü aktarıcıları, kablosuz klavye mouselar ............. .

Teknoloji guzel birşey ama zararı olunca uzak durmakta fayda var.

Salacaklı
Şehir/Ülke: ÜSKÜDAR/TÜRKİYE

Adsız dedi ki...

Bunlardan kendimizi uzak tutamiyoruz ki cocuklarimizi nasil tutucaz....?

Benim sıpa bile simdiden telefonun pesinden gidiyor bir ellemek için tetikte bekliyor...

Aslında gercekten cok ciddi bir konu bu...

Alsebe

Ev Hanımı
Evli

Adsız dedi ki...

Konuyla ilgili başka bir yazıya rastladım:

Kablosuz internet (WIFI) cocuklara zararlı

Araştırmalar Kablosuz internet erişiminin (wireless) şehirlerde kanser riski oluşturduğu öne sürerken, Türk uzmanlar da çocukların bu sistemden uzak tutulmasını öneriyor.. İngiliz Independent gazetesinde yer alan habere göre kablosuz internet (wi-fi) bağlantıları yüzünden şehirlerin üzerinde manyetik bulutlar oluşuyor. Doğal manyetik alandan 1 milyar kat daha güçlü olan bu dalgalar beyin hücrelerini öldürme, sinir sistemi rahatsızlıkları hatta kanserojen etki gibi pek çok soruna yol açabiliyor.

Uzmanlar özellikle çocukların risk altında olduğuna dikkat çekiyor. Evde yapılan bağlantıların da tehdit oluşturacağı üzerinde duruluyor. İngiltere'de Başbakan Tony Blair'den bu konuda çalışma yapması istenirken, Avusturya okullarda kablosuz ağ bağlantılarını yasakladı.

GEREKSİZSE KULLANMAYIN
Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, "Yeni ürünler her ne kadar manyetik açıdan korunmalı olsa da cep telefonu ve bilgisayara mesafeli yaklaşmakta fayda var. Özellikle küçük çocukları cep telefonundan kesinlikte uzak tutun. Israrcı gençleri 20 yaşına kadar kulaklıkla konuşmaya ikna edin" diyor.

Gereksiz yere evlerde kablosuz internet kullanımının yaygınlaşmasının doğru olmadığına dikkat çeken İstanbul Onkoloji Merkezi Uzman doktoru Yavuz Dizdar, "Kanada'da geçen yıl bu konuda iki araştırma yayınlandı. Araştırmalardan biri okulda yapıldı. Manyetik alan filtrelendi. Bu okulda bulunan astımlı çocukların ilaç kullanımları azaldı, diyabet hastalarında kan şekerinin kontrolü kolaylaştı, kronik yorgunluk hastalığında da ciddi bir azalma belirlendi. Wireless'in kronik hastalıkları tetikleyici etkisi de yine Kanada'da bir araştırmayla kanıtlandı" dedi.

Riski artırdığı için özellikle kronik hastalara kablosuz internet ya da cep telefonu kullanmaktan kaçınmalarını önerdiklerini söyleyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aydın, "Bu manyetik alanlardan ilk etkilenen çocuklar oluyor. Bu nedenle çocuklu evlerde de kablosuz internet önermiyorum" diyor.

Sağlık Bakanlığı'nın önleyici tedbirler alması gerektiğini savunan Prof. Dr. Aydın, "Firmalar geliştirdikleri teknolojilerin insan sağlığına zarar vermediğine yönelik çalışmaları raporlarla devlet kurumlarına ibraz etmeli. Evinizde olmasa, yanınızdaki evde bile olsa bundan etkilenilebilirsiniz" dedi.
[SABAH]

Seda
İstanbul

Adsız dedi ki...

Biz Türk'üz. Bize birşey olmaz diyecektim ama Geç Kaldım Galiba

Adsız dedi ki...

Ona bakarsan bizim hoca da şunu dedi:

Cep telefonunu yatarken başucuna koymayacakmışsın alarm için, 1 oda uzağında olacakmış. kapalı açık farketmez.

teknoloji=tehlike

Ankara

Adsız dedi ki...

İngiltere’de kablosuz internetin sınıflarda, cep telefonlarının yaydığından 3 kat fazla radyasyon bulunduğunu saptadı.

Sağlık Koruma Kurumu "Okullardan kablosuz interneti kaldırın" uyarısında bulundu.

İNGİLTERE’de Sağlık Koruma Kurumu, kablosuz ağ şebekelerinin cep telefonlarına göre üç kat daha fazla radyasyon üreterek kanser riskini artırdığını açıkladı ve özellikle okullarda bu hizmetin verilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. BBC’de yayınlanan Panorama programı için Norwich kentindeki okullarda kablosuz internetin radyasyon etkisini inceleyen uzmanlar, sınıflardaki radyasyonun, cep telefonu alıcılarının yaydığının üç katı olduğunu saptadılar. Çocukların radyasyonun zararlı etkilerinden yetişkinlerden çok daha fazla etkilendiğini hatırlatan uzmanlar derhal sorunun üzerine gidilmesi gerektiğini vurguladılar.

Kurumun yayınladığı bildiride ayrıca alıcıların okulların yakınına yerleştirilmemesi gerektiği de belirtildi.

Birçok okulda var

Norwich’te incelenen 50 okuldan sadece birinin bu konuda uyarılmasının skandal olduğunu savunan yetkililer bu tür hizmetler verilmeden herkesin uyarılmasının şart olduğunu söylediler. İngiltere’de ilköğretim okullarının yüzde 50’si ve liselerin ise yüzde 70’inde kablosuz internet hizmetinin olduğu biliniyor.

Adsız dedi ki...

Hürriyet Okuyucu Yorumları:

sunay ÇELİK 22.05.2007 15:50:04
Kablosuz internet ido'nun feribotlarında mevcut.Desene ido bütün yolcularına radyasonda armağan etmiş.İdo'daki sistem zararlıysa devre dışı bırakılmalı.Kablosuz internetin tanıtımı ido'nun web sitesinde mevcut.

Burak Inal 22.05.2007 14:35:36
Son derece yanıltıcı ve yanlış bir haber bu. Kablosuz ağ cihazları en yüksek güç seviyesinde dahi ABD için 100 miliwatt, Avrupa ülkeleri için 50 miliwatt gücünde yayın yaparlar. Oysaki bir cep telefonu, 2 watt gücüne kadar çıkar. Cep telefonunu kafamıza dayarız, ama kablosuz ağ cihazlarını kafamıza dayamayız. Kablosuz ağ cihazları en kötü kullanımda bile en az 20 kat daha tehlikesizdir.

AliBahadır Baruter 22.05.2007 14:32:53
EN ÖNEMLİSİ,hasarı azaltmak için[KENDİNİZ-ÇOCUĞUNUZ SEVDİKLERİNİZ İÇİN]:"her gün açık bırakmak" yerine,ÜŞENMEYİN kullanmadığımız zaman MUTLAKA kapatmalıyız

demirci DEMİRCİ 22.05.2007 14:11:40
zaten bu son teknoloji ürünü adı altında çıkarılan herşey insanlar için büyük bir tehdit. bir bu ürünleri çıkarmadan düşünseler daha iyi olacak yaa...
cino marzano ('demircisc' tüm yorumları) 22.05.2007 13:55:29
3 yıldır bunu kimseye anlatamadım.
1 saatten fazla kablosuz alıcı/verici lerin yanında durmayın!
Nihayet gazete de yazdı da millet uyandı!
Not: Her türlü frekans radyasyon yayar!

alper uzi 22.05.2007 13:35:38
Kablosuz internet cihazlarının cep telefonlarından daha fazla elektronmanyetik dalga yaydıkları doğrudur. Bu zaten bilinen birşeydir. Ancak bu hiçbir şekilde cep telefonlarından daha zararlı oldukları anlamına gelmez. Bunun nedeni de bu cihazların cep telefonları gibi beyne çok yakın bir şekilde kullanılmadıkları gerçeği yüzündendir.

Emre Tezayak 22.05.2007 13:05:59
Neredeyse her yerde kablosuz internet var, ayrıca cep telefonlarının sayısı bu yayın yapan kablosuz internet cihazlarından 10larca kez daha fazla olduğundan korkmamız gereken cep telefonlarının yaydığı radyasyondur bence. o okuldaki sınıfta kaç kişide cep telefonu varmış acaba, birde bizim okullarımıza bakmak lazım.

özellikle istanbulda neredese herkesn elinde cep telefonu var, dilencilerde hatta çöpü karıştıranlarda bile var. eminim 2 cep telefonu arasına konarak pişirilenYumurtayı Biliyorsunuz
Zehra Taşkın 22.05.2007 11:58:59
Oldum olası gelişmiş teknolojiden hazzetmem. İnsanlardaki romantizme ve sağlığa ve insan dayanışmasını sekteye uğrattığ kanısındayım. Eskiden daha mutluyduk, ve çevremizle iletişimimiz yoğundu. Dünyayınınd geleceğini tehdit etmekteler bizimde.

Pınar Hanoğlu 22.05.2007 11:24:10
ooff yaa ne biçim teknolojidir bu yapmadan bu olayları incelemek akıllarına gelmiyor mu bi kere bilgisayarı ev ortamında bağımsız kılmak isteyen laptop kullanıcıları için büyük bir hezamettir bu bir örnek de benimmm kablosuz internet kullanmak istiyorum artıııık ama en önemlisside sağlık

Güven Kantekin 22.05.2007 11:00:30
Okulların hatta öğrenci yurtlarının çatılarına baz istasyonu kurdurtan tüccar zihniyeti değişmedikçe, bu uyarılara kimse uymaz. Artık radyasyon her yerde, kendi elimizle kendi sonumuzu hazırlıyoruz. Kablosuz iletişim araçları her ne kadar hayatı kolaylaştırıyorsa da, yaydıkları radyasyon ileride çok ciddi kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir. Uyarıları ciddiye aldıracak yaptırımlar şart oldu.

Meryem Özkan 22.05.2007 10:56:35
Bu demek oluyor ki Teknolojiinin nimetlerinden yararlanırken balıklama atlamadan önce o teknolojinin iyice incelenmesini beklemek gerekiyor.

bahadır berke 22.05.2007 10:55:09
almadan vermek hiç bi şekilde mahsus değildir ALLAH.tela bile canı alıp yerine gönderiyor onun içindir ki teknoloji de bi şeyler almadan bişeyler vermez kesinlikle.

özlem p 22.05.2007 10:47:29
Kimin umrunda ki zaten çocuklar artık etrafa balık gibi bakar oldular insanlarla iletişimleri kopuk bu saatten sonra kurtarılabilecekleri ni sanmıyorum

Metin BAŞPINAR 22.05.2007 10:46:26
Evet,öyle ya ınfraluj ışın cihaz kadar insana da çarpacaktır...

Adsız dedi ki...

Yaz geldi geliyor, laptop gazoz keyfim vardı balkonda o da kusrağımızda kalacak gibi..

Emrah ENER

Adsız dedi ki...

Atın ölümü arpadan olsun

Adsız dedi ki...

Kablosuz internet yerine farkli bir yontem var: Elektrik hatti uzerinden internet.

Su an Turkiyemizde mevcut ve kullanimi oldukca basit.

Kablosuz internet istemeyenler icin -tam anlamiyla olmasada- bir alternatif olabilir.

Adsız dedi ki...

Tam bir sene askerde iki tane cihaz kullandim gözetleme ve dinleme sistemleri ile alakali

Ben kesin kanser manser olmusumdur cep telefonunu modemini atmak isteyen varsa battı balık yan gider diyor bekliyorum.


Murathan
Kayseri

Adsız dedi ki...

valla daha yeni telefon aldım sadece wireless'i için.. Şimdide kullanmamı diyorsunuz

Kablosuz iletişim sağlayan bütün aygıtların radyasyon yaydığı bi gerçek ama hiçbirinin insan hayatını ciddi derecede etkileyeceğini düşünmüyorum...

Kenan Ünver

Adsız dedi ki...

Wireless Ev telefonlarında bir tehlike yok. Wireless özelliği olan cep telefonlarının da wireless fonksiyonunu her zaman kullanmayacağına göre o da tamam.

Ama wireless modem filan aldıysan o zaman tehlikeli. Tek yapabileceğin alma derim aldıysan da bence en azından wireless modemi kullnmadığın zamanlarda fişini çek derim.

ben bu yazıyı laptop'tan yazıyorum ve çevredeki pekçok wireless modemi algıladığı için farkettiğim birşey var. Milletin tümü kullansada da kullanmasa da wireless modemi 24 saat açık bırakıyor. Bırakın gereksiz elektrik tüketimini bir kenara, adamlar uyurlarken bile wireles'ın dalgalarına muhatap olmaktan çekinmeyecek kadar bilgisizler.